Wat is leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching krijgt steeds meer draagvlak en het betekent concreet dat we aandacht hebben voor al het gedrag dat invloed heeft op de gezondheid. Het is namelijk overduidelijk dat de mens veel invloed heeft op eigen gezondheid en dat gedrag wordt samen leefstijl genoemd. Een afkorting die veel toegepast wordt is BRAVO en dit staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeden en Ontspannen.

Bewegen

Bewegen is goed, maar goed en meer bewegen is beter. Beweging heeft vele voordelen en krijgt dan ook veel aandacht binnen leefstijlcoaching.  In tegenstelling tot wat veel mensen denken is bewegen meer dan alleen naar een sportschool. Krachttraining heeft vele voordelen, maar ook wandelen, fietsen, dansen, vliegeren, suppen, etc. zijn alle beweegvormen die een positieve invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid. En Igofit leefstijlcoach gaat samen met jou kijken naar hoe e.e.a. geïmplementeerd kan worden.

Roken

Roken is wat ons betreft nog steeds het nieuwe roken, want alle campagnes ten spijt: Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) komt tot de conclusie dat het aantal rokers sinds 2012 toeneemt. Tenminste 25 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder rookt. Dat betekent dus 1 op 4 en in absolute getallen vertaalt het zich in ruim 3,5 miljoen Nederlanders. Als het draait om het verbeteren van de gezondheid, dan is roken natuurlijk onbetwist de nummer 1. Stoppen met roken kent dan ook vele voordelen en hiervoor hebben wij een specifiek programma opgezet.

Alcohol & Voeden

Alcohol past binnen een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon. Wij zijn geen voorstander van het categoriseren van producten in goed en slecht, maar kijken naar het voedingspatroon in het geheel. Als deze overwegend bestaat uit producten die een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid, dan past een glaasje alcohol daar af en toe prima tussen. Overgewicht en ongezond eten gaat echter niet over voeding, maar over gedrag en daarom besteden wij veel aandacht aan alle factoren rondom voeding, zoals gewoontes, aanpassen ongezonde omgeving, regelmaat en structuur, etc.

Ontspannen

Goed slapen is een niet te onderschatten factor in een gezonde levensstijl. Het zorgt niet alleen voor meer energie op de dag, maar o.a. ook voor meer focus en wilskracht, verbetering van cognitieve functies, concentratievermogen, beter bewegen, etc. Het is dan misschien ook wel de belangrijkste pijler en staat dan ook in nagenoeg alle trajecten centraal. Naast goed leren slapen is ook ademhaling, het ervaren van positieve emoties en het inbouwen van activiteiten die leiden tot het ‘opladen van de batterij’ van groot belang in een gezonde leefstijl.

Helpen volhouden

Een Igofit leefstijlcoach helpt dus bij het aanpassen van ongewenste gewoontes omtrent de bovengenoemde factoren, met als uitgangspunt duurzaam resultaat. Geen ‘quick fix’, geen trucjes, maar samen hard werken om e.e.a. vol te kunnen houden. Door middel van coaching, (huiswerk)opdrachten, educatie e.d. ga je aan de slag met het verbeteren van je slaap, beweegpatroon, regelmaat, voedingskeuzes, omgeving aanpassen, stoppen met roken etc.

Een voorwaarde echter om je leefstijl te veranderen c.q. aan te passen, is dat je wel aan het ‘leven’ bent. Één van de interessante vindingen is dat gezondheid een minder hoge prioriteit heeft als men bezig is met ‘overleven’. Dat klinkt dramatisch, maar het gaat vaak om een serie een kleine dingen die in ieders leven spelen. Het is veel lastiger om voor jezelf te zorgen als je veen negatieve stress hebt door gebrek aan geld, socialen contacten, onzeker bent of als je niet verder kunt kijken dan de eerst volgende deadline. Daar is heel duidelijk voldoende wetenschappelijke onderbouwing voor. Gezondheid heeft namelijk veel minder waarde als je niet bezig bent met leven en hiervoor is een vitaliteitsaanpak meer op zijn plaats www.igofit.nl/sub/ik-wil-meer-uit-het-leven-halen/

Wil je gezonder leven?
Spreekt bovenstaande je aan en wil je aan de slag met het verbeteren van je gezondheid? Vul hieronder je gegevens in voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Lees hier wat Personal Training en Vitaliteitscoaching is bij IGOFIT.


Categories:


Menu

Meld je aan voor oriënterend gesprek
× Hallo. waar kan ik je mee helpen?