Week van de werkstress blog 1.

Door Dennis Vastenburg. Leefstijl- en vitaliteitscoach IGOFIT

Zonder stress geen leven
Stress wordt over het algemeen geassocieerd met negatief en het moet koste wat het kost bestreden worden. Er zijn zelfs partijen die zweren bij stressvrij werken. Nou, dan kunt u beter gelijk achter de geraniums kruipen. Stress hoort bij het leven en zeker bij werk. Wat voor de één stressvol is hoeft voor de ander geen betekenis te hebben. Het is daarmee subjectief aangezien het door iedereen anders wordt ervaren. Stress is dus een prikkel, die kan leiden tot verhoging van de belastbaarheid en is dus functioneel. Het probleem ontstaat als er geen controle meer is en wordt dan ervaren als negatief.

Flow

Positieve stress noemen we ook wel Flow. Dit is een staat, die je kunt bereiken als je geconcentreerd en gefocused een bezigheid uitvoert, die aan de volgende drie voorwaarden voldoet.

  • Maximale uitdaging
  • Net onder controle
  • Directe feedback van succes.

Na het uitvoeren van een dergelijke bezigheid, treedt een gevoel van gelukzaligheid op, ook als de bezigheid zelf niet leuk is om te doen. Het moet dus een uitdaging zijn om een prikkel te krijgen, maar de uitdaging mag niet zo groot zijn dat er geen controle meer is. De scheidingslijn tussen deze twee noemen we de grens en die kan zowel fysiek, mentaal als emotioneel zijn. Flow kunnen we dus concluderend samenvatten als een belasting die:

  • geen uitdaging vormt, geen stress oplevert en dus ook geen (functionele) prikkel,
  • tot aan de grens gaat, zeker belastend is, een prikkel tot groei geeft, niet vaak wordt ervaren als stress en zou positieve stress genoemd kunnen worden,
  • over de grens gaat, duidelijk wordt ervaren als stress en ook wel negatieve stress genoemd (1)

Een interessant filmpje is deze van TedTalk en zeker het kijken waard(2):

Leren hoe jij je stress in je organisatie kunt managen ? Laat je contactgegevens hieronder achter.

Categories:

Menu

Meld je aan voor oriënterend gesprek
× Hallo. waar kan ik je mee helpen?