Week van de werkstress blog 2
Project Description

Door vitaliteitscoach Dennis Vastenburg

Veel voorkomende oorzaken stress
Er zijn vele veroorzakers van stress, zowel op het werk als prive. Toch is het handig om een aantal stressgebieden te noemen, die wij het meest tegenkomen. Deze komen in principe neer op het verlies van (de perceptie van) controle en zijn onder te verdelen in de volgende 3, te weten:

  • Streven naar harmonie

Het is mogelijk iemand constant streeft naar harmonie met de omgeving, waardoor verlies van controle kan ontstaan.

  • Controle willen behouden

Het continue bezig zijn met controle willen behouden is per definitie rondlopen met een perceptie van controleverlies.

  • Schaarste

Een tekort aan tijd, geld, maar ook voeding leidt tot een verhoogde focus op deze zaken, waardoor het lastig is om andere zaken voldoende aandacht te geven.

Het is heel goed om aan de slag te gaan met ademhaling, beweging en voeding, maar wij vinden het van wezenlijk belang dat bovenstaande wordt aangepakt, zodat onze cliënten leren te floreren. Gebeurt dit niet, dan is een dergelijk traject zo goed als zinloos, aangezien iemand dan constant blijft terugvallen in oud gedrag.

Weerbaarder maken

Om weerbaarder te zijn tegen stress, zijn ook de andere pijlers van belang. Meer bewegen, goed slapen, leren ontspannen (muziek luisteren, de natuur in, etc.) en het ervaren van positieve emoties hebben een belangrijke invloed op de stress as, zoals hier te zien is in het volgende filmpje, waarin e hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder e.e.a. toelicht (2).

Leren hoe jij je stress in je organisatie kunt managen ? Laat je contactgegevens hieronder achter.
Menu

Meld je aan voor oriënterend gesprek
× Hallo. waar kan ik je mee helpen?