Ik heb een doel en nu? Maak een stappenplan!

Je hebt je voorgenomen om je gezondheid belangrijker te maken en wil iets gaan doen? Welke stappen ga je nu nemen en hoe hou ik het vol? Onderstaand stappenplan kan je helpen om jouw doel te bereiken.

1. Ontdek wat je wilt.
Wat is jouw doel? Maak deze zo concreet en realistisch mogelijk en onderzoek wat je doel je gaat opleveren. Wat is er anders als je je doel hebt bereikt? Wat kan je of doe je anders dan nu?

2. Zoek uit wat er voor nodig is.
Je kent jezelf als de beste en je bent dus de specialist van jezelf. Wat heb jij nodig om jouw doel te bereiken? Probeer het koppelen aan iets wat je leuk vind en schakel hulp in waar nodig.

3. Maak een plan.
Falen om te plannen is plannen om te falen. Maak een tijdslijn en plan alle zaken in die je voor het behalen van je doel moet gaan doen. Tip! Doe niet alles tegelijk in 1 keer maar pas geleidelijk nieuwe veranderingen toe en wees consistent.

4. Evalueer en pas aan (indien nodig).
Plan iedere dag een moment in waarin je evalueert wat er wel goed gegaan is en wat niet.
Pas de zaken aan die minder goed aan en geef die extra aandacht.

5. Bereik wat je wilt
Om jouw doel te bereiken heb je in ieder geval focus nodig. Er zijn veel zaken van invloed op je focus. Wanneer je merkt dat het lastig om je focus te behouden ga dan aan de slag met je slaap, ga meer bewegen, onderzoek je stressoren en doe niet teveel dingen tegelijk.

Hulp nodig bij het bereiken van jouw doel en de uitvoering van jouw stappenplan? Laat je gegevens hieronder achter voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

-> 2019 jouw jaar ?

De laatste maand van 2018 is begonnen. We kunnen bij IGOFIT terugkijken op een mooi 2018. We hebben weer veel klanten mogen begeleiden op onze locaties en coachen op onze locaties in het behalen van hun wensen. Wensen die hebben geleid tot veel mooie resultaten als :

 • een gezond gewicht
 • minder stress
 • leren volhouden van gezonde leefstijl
 • meer energie voor ….
 • fitter worden
 • meer genieten van …..
 • gelukkiger voelen
 • sterkere rug
 • minder (rug) klachten
 • lekkerder in je vel zitten
 • beter zelfbeeld
 • klaar voor de New York marathon

Is dat vanzelf gegaan ? Nee, deze klanten van IGOFIT hebben daar de deskundige hulp van onze trainers en coaches bij nodig gehad. Ook hebben ze 2 tot 3 uur per week in zichzelf geïnvesteerd om nog meer uit de ander 165 uur van de week te kunnen halen en zich hierdoor vitaler en gezonder voelen. Deze vaders en moeders, werkgevers en werknemers, jongeren en gepensioneerde, fitte en energieke klanten kunnen in 2019 verder met het volhouden van het behaalde resultaat en blijven genieten van het leven.

Hoe ziet 2019 er voor jou uit ? Heb jij al een stappenplan gemaakt om jouw wens te gaan behalen ? Wat is jouw wens ? Hoe maak je een structuur met meer bewegen, minder maar vooral gezondere voeding, betere slaap en meer ontspanning en minder stress ? Wij helpen je graag bij het inrichten en begeleiden van jouw persoonlijke plan, zodat 2019 een geweldig vitaal en gezond jaar mag worden voor jou!

Met een van onze collega’s in gesprek ? Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen contact met je op !

Met vriendelijke groet,

Igor Gootjes

Founder IGOFIT


Ik ben geïnteresseerd in:

en ik ben geïnteresseerd in:


Week van de werkstress Blog 3: Hoe herken je stress ?

Hoe herken je stress ?

Iedereen heeft wel eens stress op het werk. Dat is op zich niet erg. Werkstress kan zelfs heel functioneel zijn door de adrenaline die vrijkomt om te presteren. Maar als je continu stress ervaart, kan je lichamelijke of psychische klachten krijgen en ziek worden. Maar hoe herken je stress bij jezelf ? Stress kan zich op verschillende manier uiten nl:

In je lichaam 

Door middel van zweten, klamme handen, trillen, beven, toename van andere lichamelijke klachten.

In je hoofd

Je voelt je verstrooid, je bent snel afgeleid, minder geïnteresseerd, veel piekeren (ook ’s nachts), niet afmaken van een klus of taak.

In je gevoel

Je ervaart snelle wisseling van emoties of reageert impulsief op zaken

In je gedrag

Je bent gehaast, hebt een ongezonde manier van leven of hebt soms ook (bijna) ongelukken.

Herken je een van deze uitingen van stress bij jezelf, partner, collega of een ander. Sta er dan bij stil en schakel hulp in om je stress te leren managen.

Leren hoe jij je stress bij jezelf of in je organisatie kunt met bijvoorbeeld de workshop MANAGE JE STRESS ? Laat je contactgegevens hieronder achter en wij nemen contact met je op.

Wil je onze vorige blogs over stress teruglezen ? Blog 1 Zonder stress geen leven  en Blog 2 Veel voorkomende oorzaken van stress


Week van de werkstress blog 1.

Door Dennis Vastenburg. Leefstijl- en vitaliteitscoach IGOFIT

Zonder stress geen leven
Stress wordt over het algemeen geassocieerd met negatief en het moet koste wat het kost bestreden worden. Er zijn zelfs partijen die zweren bij stressvrij werken. Nou, dan kunt u beter gelijk achter de geraniums kruipen. Stress hoort bij het leven en zeker bij werk. Wat voor de één stressvol is hoeft voor de ander geen betekenis te hebben. Het is daarmee subjectief aangezien het door iedereen anders wordt ervaren. Stress is dus een prikkel, die kan leiden tot verhoging van de belastbaarheid en is dus functioneel. Het probleem ontstaat als er geen controle meer is en wordt dan ervaren als negatief.

Flow

Positieve stress noemen we ook wel Flow. Dit is een staat, die je kunt bereiken als je geconcentreerd en gefocused een bezigheid uitvoert, die aan de volgende drie voorwaarden voldoet.

 • Maximale uitdaging
 • Net onder controle
 • Directe feedback van succes.

Na het uitvoeren van een dergelijke bezigheid, treedt een gevoel van gelukzaligheid op, ook als de bezigheid zelf niet leuk is om te doen. Het moet dus een uitdaging zijn om een prikkel te krijgen, maar de uitdaging mag niet zo groot zijn dat er geen controle meer is. De scheidingslijn tussen deze twee noemen we de grens en die kan zowel fysiek, mentaal als emotioneel zijn. Flow kunnen we dus concluderend samenvatten als een belasting die:

 • geen uitdaging vormt, geen stress oplevert en dus ook geen (functionele) prikkel,
 • tot aan de grens gaat, zeker belastend is, een prikkel tot groei geeft, niet vaak wordt ervaren als stress en zou positieve stress genoemd kunnen worden,
 • over de grens gaat, duidelijk wordt ervaren als stress en ook wel negatieve stress genoemd (1)

Een interessant filmpje is deze van TedTalk en zeker het kijken waard(2):

Leren hoe jij je stress in je organisatie kunt managen ? Laat je contactgegevens hieronder achter.


Wat is Medical Training

Wat is medical training?
Medical training richt zich op klanten waarbij lichamelijke klachten net wat meer aandacht nodig hebben. In veel gevallen is het van belang om bij lichamelijke klachten juist te trainen. De Medical trainer bouwt een op maat gemaakt schema waarbij er rekening wordt gehouden met de klacht, maar vooral wordt gekeken hoe de klacht verholpen kan worden. Middels de juiste oefeningen, adviezen en indien nodig behandeling, wordt er samen gewerkt aan een zo goed mogelijk herstel/ reductie van klachten.

Pijn:
Pijn kan een grote spelbreker zijn in het dagelijks leven. Inmiddels weten we dat pijn een complex verschijnsel is en dat een juiste manier van omgaan met de pijn een zeer belangrijke factor is voor herstel. De Medical trainer is in staat om een inschatting te maken van de belastbaarheid van de klant. We weten uit onderzoek dat leefstijl (voeding, stress, bewegen, ontspanning) een grote invloed heeft op met name chronische pijnklachten. De Medical trainer heeft dan ook een bredere kijk op het klachtenbeeld en biedt handvatten voor een voorspoedig herstel.

Fysiotherapie:
De Medical trainer is tevens werkzaam als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Bakker in Emmeloord. Daarnaast is hij bijna klaar met de masteropleiding Manueel therapie. Deze kennis gecombineerd met de kennis van Personal Training, zorgt voor een specialistische aanpak van uw probleem. Er zijn korte lijntjes met huisartsen en andere medische specialisten voor eventueel overleg. De Medical training kan onder andere worden ingezet in voorbereiding op een operatie/ingreep, in tijden van klachten of als vervolgtraject na een (fysiotherapeutische) revalidatie.

Inloopspreekuur:
Bent u al klant van IGOFIT, dan kunt u in overleg (vraag hiernaar bij de balie) gebruik maken van het gratis inloopspreekuur. De Medical trainer kan hierbij in ongeveer een half uur een inschatting maken van de ernst van de klachten. Er wordt samen gekeken of er een vervolgbehandeling noodzakelijk is en vaak wordt er overlegd met uw trainer voor eventuele aanpassingen in schema/ belasting.

Benieuwd naar wat de Medical trainer voor jou kan betekenen? Vraag hieronder vrijblijvend een oriëntatie gesprek aan.


Wat is vitaliteitstherapie

Vitaliteitstherapie is het klinische ‘broertje’ van vitaliteitscoaching en heeft als doel mensen te helpen met het verbeteren van de fysieke, emotionele en mentale vrijheid om zichzelf te kunnen ontplooien. Het begrip ‘vrijheid’ in de definitie is van belang en vertaalt zich in zelfzorgvaardigheden in relatie tot de ziekte. Het uitgangspunt dat gezondheid niet van belang is, als er geen reden is om te leven, blijft onverminderd van kracht voor preventie, prestatie en ook in de klinische zin.

Helpen ontdekken van, of herinneren aan, wat het leven de moeite van het leven waard maakt, als integraal onderdeel van de aanpak, maakt vitaliteitstherapie uniek. Dit is een continu proces dat verweven wordt met het aanleren van de klinische leefstijlvaardigheden.

Klinische leefstijl

Het managen van ziekte kan optimaler worden ingezet als geneeskunde aangevuld wordt met leefstijlinterventies zo suggereren talloze wetenschappelijke experimenten. Het gaat zelden om een enkele interventie op een enkel gebied en er is vaak sprake van zogenaamde gecombineerde leefstijlinterventies (GLI), waarbij er meerdere interventies worden ingezet. Daarbij wordt er gekeken naar de totaalmens, niet alleen naar de ziekte in relatie tot de omgeving waarin deze persoon leeft.

Een vitaliteitstherapeut benadert de mens dus als een “biopsychosociale” eenheid en dat betekent concreet dat zaken als stress, emoties en leefstijlkeuzes in ogenschouw worden genomen in de begeleiding bij ziekte. Het doel is zelfmanagement verhogen om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Technisch gezien hanteren we daarbij het neuromatrix model met interventies die biopsychosociaal van aard zijn.  De vitaliteitstherapeut richt zich o.a. op de volgende zaken:

 • Obesitas
 • Diabetes
 • Burnout syndroom
 • Depressie
 • Aspecifieke lage rugpijn
 • Chronische pijn
 • COPD
 • CANS (complaints of arm, neck and shoulder)

Gedrag, perceptie en leefstijlkeuzes hebben een bewezen invloed op symptomen en ziekteverloop. Dat is het terrein van de vitaliteitstherapeut.

Wil je meer weten over een bij de BOVV aangesloten vitaliteitstherapeut doet, check dan de site van de BOVV: https://bovv.nl/zorgprofessionals/

Naast Vitaliteitstherapie bieden we Personal Training, Leefstijlcoaching en Vitaliteitscoaching bij IGOFIT

Meer uit je leven halen ?
Spreekt bovenstaande je aan en wil je ook meer uit je leven halen,vraag hieronder een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.


 


Wat is leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching krijgt steeds meer draagvlak en het betekent concreet dat we aandacht hebben voor al het gedrag dat invloed heeft op de gezondheid. Het is namelijk overduidelijk dat de mens veel invloed heeft op eigen gezondheid en dat gedrag wordt samen leefstijl genoemd. Een afkorting die veel toegepast wordt is BRAVO en dit staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeden en Ontspannen.

Bewegen

Bewegen is goed, maar goed en meer bewegen is beter. Beweging heeft vele voordelen en krijgt dan ook veel aandacht binnen leefstijlcoaching.  In tegenstelling tot wat veel mensen denken is bewegen meer dan alleen naar een sportschool. Krachttraining heeft vele voordelen, maar ook wandelen, fietsen, dansen, vliegeren, suppen, etc. zijn alle beweegvormen die een positieve invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid. En Igofit leefstijlcoach gaat samen met jou kijken naar hoe e.e.a. geïmplementeerd kan worden.

Roken

Roken is wat ons betreft nog steeds het nieuwe roken, want alle campagnes ten spijt: Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) komt tot de conclusie dat het aantal rokers sinds 2012 toeneemt. Tenminste 25 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder rookt. Dat betekent dus 1 op 4 en in absolute getallen vertaalt het zich in ruim 3,5 miljoen Nederlanders. Als het draait om het verbeteren van de gezondheid, dan is roken natuurlijk onbetwist de nummer 1. Stoppen met roken kent dan ook vele voordelen en hiervoor hebben wij een specifiek programma opgezet.

Alcohol & Voeden

Alcohol past binnen een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon. Wij zijn geen voorstander van het categoriseren van producten in goed en slecht, maar kijken naar het voedingspatroon in het geheel. Als deze overwegend bestaat uit producten die een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid, dan past een glaasje alcohol daar af en toe prima tussen. Overgewicht en ongezond eten gaat echter niet over voeding, maar over gedrag en daarom besteden wij veel aandacht aan alle factoren rondom voeding, zoals gewoontes, aanpassen ongezonde omgeving, regelmaat en structuur, etc.

Ontspannen

Goed slapen is een niet te onderschatten factor in een gezonde levensstijl. Het zorgt niet alleen voor meer energie op de dag, maar o.a. ook voor meer focus en wilskracht, verbetering van cognitieve functies, concentratievermogen, beter bewegen, etc. Het is dan misschien ook wel de belangrijkste pijler en staat dan ook in nagenoeg alle trajecten centraal. Naast goed leren slapen is ook ademhaling, het ervaren van positieve emoties en het inbouwen van activiteiten die leiden tot het ‘opladen van de batterij’ van groot belang in een gezonde leefstijl.

Helpen volhouden

Een Igofit leefstijlcoach helpt dus bij het aanpassen van ongewenste gewoontes omtrent de bovengenoemde factoren, met als uitgangspunt duurzaam resultaat. Geen ‘quick fix’, geen trucjes, maar samen hard werken om e.e.a. vol te kunnen houden. Door middel van coaching, (huiswerk)opdrachten, educatie e.d. ga je aan de slag met het verbeteren van je slaap, beweegpatroon, regelmaat, voedingskeuzes, omgeving aanpassen, stoppen met roken etc.

Een voorwaarde echter om je leefstijl te veranderen c.q. aan te passen, is dat je wel aan het ‘leven’ bent. Één van de interessante vindingen is dat gezondheid een minder hoge prioriteit heeft als men bezig is met ‘overleven’. Dat klinkt dramatisch, maar het gaat vaak om een serie een kleine dingen die in ieders leven spelen. Het is veel lastiger om voor jezelf te zorgen als je veen negatieve stress hebt door gebrek aan geld, socialen contacten, onzeker bent of als je niet verder kunt kijken dan de eerst volgende deadline. Daar is heel duidelijk voldoende wetenschappelijke onderbouwing voor. Gezondheid heeft namelijk veel minder waarde als je niet bezig bent met leven en hiervoor is een vitaliteitsaanpak meer op zijn plaats www.igofit.nl/sub/ik-wil-meer-uit-het-leven-halen/

Wil je gezonder leven?
Spreekt bovenstaande je aan en wil je aan de slag met het verbeteren van je gezondheid? Vul hieronder je gegevens in voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Lees hier wat Personal Training en Vitaliteitscoaching is bij IGOFIT.Recept van Mirjam: Zelf ijsjes maken !

Wat een heerlijk weer!! Daar horen natuurlijk ijsjes bij! En deze lekkere ijsjes kun je gewoon zelf maken. Hierbij het recept! Ik zou zeggen, geniet van je eigen gemaakte ijsje in de zon!

Ingrediënten (8 ijsjes)
-2 bananen
-250 gram aardbeien
-12 eetlepels yoghurt

8 IJsvormpjes

Bereiding
Breek de 2 bananen in stukjes en doe deze in een kom, voeg 200 gram aardbeien toe. Pureer dit met een staafmixer. Voeg de yoghurt toe en mix goed door elkaar. Snij de overige aardbeien in stukjes. Vul de ijsvormpjes met het yoghurtmengsel en voeg aan elk ijsvormpje nog een aantal losse stukjes aardbei toe. Zet de ijsvormpjes voor 3 uur in de vriezer. Haal de hoeveelheid ijsjes die je nodig hebt uit de vriezer en geniet van je eigen gemaakte ijsje!
-De ijsjes kun je makkelijk los van het vormpje krijgen als je ze deze even onder de warme kraan houdt
Deze ijsjes kun je maken met verschillende fruitsoorten! Wat dacht je van sinaasappel met perzik of blauwe bessen met frambozen of mango met banaan of… genoeg keuze dus!

Mirjam Lindgreen
Voedingscoach IGOFIT


Zomerse Spinaziesalade

Wat een heerlijk weer, een salade smaakt dan extra lekker! Deze keer een salade gemaakt met verse bladspinazie. Je kunt hem zo als maaltijdsalade eten maar hij smaakt ook heerlijk bij de bbq.
Geniet ervan!

Zomerse spinaziesalade

Ingrediënten (4 personen)

200 gram verse bladspinazie
100 gram feta (blokjes)
1 rode paprika
1 bosui
250 gram cherrytomaatjes
2 gekookte eieren
50 g cashewnoten
scheutje olijfolie
peper en zout

Bereiding

Was de spinazie schoon en laat deze goed uitlekken. Kook de eieren. Snij de paprika in stukjes, de bosui in fijne ringen en de cherrytomaatjes in vieren. Pel de eieren en snij deze in partjes. Hak de cashewnoten in stukjes.
Doe de spinazie in een saladeschaal en voeg de feta, paprika, bosui en cherrytomaatjes toe. Maak de salade aan met wat olijfolie en peper en zout naar smaak.  Garneer de salade met de partjes ei en cashewnoten.

Eet smakelijk!

Mirjam Lindgreen

Voedingscoach IGOFIT


Kippensoep met pit, tegen de griep

NOTE! Om dit gerecht makkelijk te kunnen loggen in je voedingsdagboek, hebben we deze opgenomen in de voedingsapp onder “mijn maaltijden”

Ingrediënten voor 4 liter soep
2 kippenbouten
1 grote ui
200 g winterpeen
1 dikke prei
2 cm verse gember
2 tenen knoflook
halve rode peper
foelie
selderij
zout, peper
kippenbouillonblokjes
3 handjes vermicelli

Bereidingswijze
Hak de kippenbouten met een scherp mes half door. Zo geven de botten meer smaak aan de bouillon. Doe de kip in de pan met 3 liter water. Schil ui en peen en snijd kop en kont eraf, haal twee tot drie buitenste bladeren van de prei af en doe deze schillen, koppen en konten in de pan. Wees niet bang, dat zeef je er straks weer uit. Schil de gember en de knoflook en rasp en pers ze in de pan. Haal de steelaanzet, zaadjes en zaadlijsten uit de peper en snijd de peper in grove stukken. Dat mag met de foelie in de pan. Pluk de blaadjes van de selderij en hou die apart. Doe de steeltjes in de pan. Voeg 15 g zout, wat peper en een kippenbouillonblokje toe en laat dit minstens een uur heel zachtjes pruttelen.

Snijd in die tijd de ui fijn, de winterpeen in fijne blokjes en de prei in halve ringetjes. Hak de selderijblaadjes.

Hang een vergiet boven een andere grote pan en zeef de soep. Vis de groenteschillen uit het vergiet, die mogen weg. Laat de kip iets afkoelen, pulk het vel eraf en haal het vlees van de botten. Botten en vel mogen ook weg. Verdeel het kippenvlees in kleine stukjes, doe het met de gesneden groenten en de vermicelli in de pan en laat het nog 7 minuten koken. Er is genoeg voor iedereen, dus ook als je niet ziek bent, mag je een kom. Beterschap!